Löner för sjuksköterskor i Norge – så ser dom ut

Löner för sjuksköterskor i Norge är generellt sett högre än i Sverige. Exakt hur lönerna ser ut är förstås svårt att säga på rak arm, eftersom det finns många olika faktorer som avgör vad en sjuksköterska får i lön. Nedan finns mer att läsa om detta – där informationen är hämtad från ett bemanningsföretag.

Löner för sjuksköterskor i Norge – enligt bemanningsföretag

Löner för sjuksköterskor i Norge är som sagt generellt sett högre än i Sverige. En sjuksköterska med grundutbildning tjänar i snitt ca 38 000 kronor i Sverige medan lönen för samma typ av jobb ger runt 47 000 i grannlandet. Med andra ord skiljer det drygt 10 000 kronor i månaden – och drygt 120 000 på ett år.

Det finns dock flera saker som påverkar nivån.

  • Ålder
  • Erfarenhet
  • Eventuell specialistkompetens

Utöver det finns även andra faktorer som kan komma att påverka lönen – till exempel arbetsgivaren och var i landet denne finns och så vidare. Att säga en exakt lön är alltså svårt och ovan nämnda är bara ett ungefärligt genomsnitt.

Jobba mindre och tjäna mer

En anledning till att många väljer att jobba i Norge är för att det finns möjlighet att jobba mindre men ändå tjäna mer. De flesta som vill ta denna möjlighet kontaktar ett bemanningsföretag som därmed kan hjälpa till med allt från kontakter med arbetsgivaren till att lösa boendesituationen.

En del som jobbar på detta sätt bor växelvis hemma i Sverige och växelvis i Norge under jobbperioderna. Det går till exempel att jobba i två, tre veckor för att sedan vara hemma ett par veckor. Som bemanningssjuksköterska bestämmer man själv vilka uppdrag som önskas genomföras och inte – det är med andra ord väldigt flexibelt.

Vissa typer av uppdrag ger högre lön

Löner för sjuksköterskor i Norge varierar, precis som i Sverige, men via just bemanningsföretag finns faktiskt några sätt att få ännu mer klirr i kassan. Vissa uppdrag ger nämligen högre lön – det kan till exempel vara på arbetsplatser där en sjuksköterska behövs med väldigt kort varsel eller för ett uppdrag som finns på en plats med särskilt stor efterfrågan.

Sjuksköterskor med specialistkompetens har också en större chans till extra bra betalt eftersom just särskilda kompetenser ofta efterfrågas. Mer information om löner för sjuksköterskor i Norge hittas hos de bemanningsföretag som förmedlar dessa uppdrag.